Eko Living House - Производство и монтаж на едноетажни и многоетажни сглобяеми къщи за целогодишно обитаване.

SIP технология. Изграждане на енергийно ефективни сглобяеми къщи посредством SIP панели

В Северна Америка и Европа, нискоетажната конструкция отдавна е класика. В днешни времена, нейното изграждане е започнало на нов дъх, като се присъединява към борбата за спестяване на енергия. Повечето от жителите на развитите страни започват да избират енергийно ефективни къщи, които са изградено от рамка и дървен материал.

Панелните конструкции (с дървен материал) са силно използвани в нашата страна, а през зимните сезони са необичайно топли и не на последно място екологично чисти и трайни. Уникални функции за пестене на енергия, се дължи на факта, че по-голямата част от сградната обвивка (стени, подове, покриви) високоефективна изолация.

sip-технология

 

Какви материали се използват?

Материалите, които използвани в строителството са разнообразни. От 90-те години строителството на SIP панели нараства до 30%. Технологията ги прави сравнително евтини и бързо може да се изгради модерна и висока къща, която да бъди ваш стилен и  енергийно ефективен дом. На тази технология и по-специално използването й за изграждане на индивидуални къщи, е посветена нашия сайт. Панелните къщите представляват сглобяеми сгради, които конструктивно са около 4 пъти по-здрави от дървена конструкция. Характерното тук е, че се използват само два основни материали: плоски монолитни плочи от стърготини (OSB) и експандиран полистирол (EPS).

 

Коефициент на топлопроводимост

Различните строителни материали възпрепятстват в една или друга степен преминаването на топлинната енергия към външната околна среда. Показателят, който характеризира материалите в това отношение, е коефициентът на топлопроводност λ, измерван W/(m.K). Той изразява количеството топлина, преминаващо за 1 секунда през 1 м2 от материала с дебелина 1 метър при температурна разлика между двете повърхности от 1 К (Келвин).

Колкото по-малка е стойността на ламбда λ за даден материал, то толкова по- добри изолационни свойства той притежава. Материалите с коефициент на топлопроводност по-нисък от 0,25 W/m.K, се приемат за топлоизолационни. Изолационните материали - минерални вати се произвеждат от вулканична скала и затова често се наричат каменни вати и притежават уникални свойства: топлоизолация,огнеустойчивост, водоустойчивост, звукопоглъщане, стабилност на размерите. За разлика от другите изолационни материали са паропроницаеми, лесни са за работа и монтаж. Коефициента им на топлопроводимост варира от 0,045-0,055 W/m.K съответно за лека и тежка минерална вата. Нишките на минералната вата са негорими. Издържат на повече от 1000°С без да се разтопят. Импрегнираната минерална вата е водоотблъскваща, макар и порест материал. Абсорбира вода само, когато тя прониква в материала под налягане. След спиране на налягането водата се изпарява, материалът изсъхва и възстановява първоначалните си изолационни качества. Специалната структура на влакната в каменната вата обезпечава високата механична якост на материала.

Изтеглете таблица с Коефициенти на топлопроводност (топлинна проводимост), W/(m.K) на различни материали

OSB

Що се отнася до OSB (Oriented Strand Board), тя представлява плоски правоъгълни чипове с размер до 180 мм, и дебелина 0.6 мм. Поставя се в три слоя и се пресова при висока температура и налягане, като се използват съвременни лепила и дървесни смоли, които не съдържат вредни вещества(като например фенолформалдехид). Много важен аргумент при избора на OSB дъски за производството на SIP панел е с ниско количество на лепило, което след натискане в рамките на един месец, окончателно се полимеризира.

Предимството на материалите:

 • не се подлагат на гниене;
 • не се увреждат от насекоми;
 • не съдържат разнообразие от летливи елементи (вещества, които бързо се изпаряват).

Предимства на сградите, които са построени със SIP панели:

 • възможността за изграждане по всяко време на годината;
 • много бърз монтаж при строителството;
 • висока топлоизолация, при малка ширина на стените;
 • висока здравина и дълготрайност;
 • изпълнение на сложна архитектура на ниска цена;
 • лесна изработка на различни декорации;
 • стените на къщата с OSB дъски са идеално гладки;
 • панелите са с ниско тегло, което намаля броя на работниците, а с което се намалява и цената.
Живота на къщите

Що се отнася до живота на сградите, използващи SIP панели, е до 100 години. Тези дълголетни панели се обуславят с високи експлоатационно качества – фактически пенополистирола не старее, не променя своята геометрична форма и размер, не подлежи на гниене, не предизвиква развитие и размножаване на микроорганизми.

 

 

Вашата Оценка:
(20 гласа)

Технология

Намерете ни в:

ОФИС: гр. София, Бул. България 5

ОФИС: с.Чарган, ул. Житница №1, обл. Ямбол

Тел: 0898 526 356 или 0988 955 922

Електронна поща: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Фото Тур

show3show3show3show3show3show3

За Контакти

ОФИСИ:

гр. София, Бул. България 5

гр. с.Чарган, ул. Житница №1, обл. Ямбол

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Тел: 0988 955 922 или 0898 526 356

Брой Уникални Посещения: 310341